Waarom geen correctiemateriaal?

In bijna elke dierenwinkel worden materialen verkocht die je ‘helpen’ bij de opvoeding van de hond.  Halti’s, Gentle Leaders, Follow-me, anti- trektuigen, slipkettingen, slipbanden en zelfs prikbanden worden verkocht als zogenaamde hulpmiddelen om het trekken aan de riem te voorkomen of om het uitvallen naar andere honden of mensen af te leren. Anti-blafbanden worden verkocht om te zorgen dat honden niet blaffen als ze alleen thuis zijn.

Dit met alle gevolgen van dien. Ten eerste leren honden op deze manier dat de baas niet een roedelleider is bij wie je je veilig voelt. Daarnaast vindt de hond andere honden en mensen  niet meer leuk als hij steeds op die manier een correctie krijgt. Tenslotte kunnen deze correctiematerialen zorgen voor een angstige of agressieve hond. Dat is toch niet wat je voor ogen hebt bij de aanschaf van een pup.

Een goed opgeleide instructeur of gedragstherapeut heeft in zijn  opleiding geleerd wat de (ernstige) gevolgen kunnen zijn van het gebruik van dit soort materialen. Zij zijn getraind om de oorzaak van het probleem te achterhalen en kunnen de eigenaar precies vertellen wat hij moet doen om het probleem op te lossen. Iedere goed opgeleide instructeur kan een eigenaar leren om ,zonder correctiematerialen, op een ontspannen manier te wandelen zonder dat de hond aan de lijn trekt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.